Dwa najlepsze przepisy na soczystą szynkę pieczoną. Takiej nie kupisz w żadnym sklepie
Choć na co dzień kupujemy szynkę w plasterkach, to na Wielkanoc każdy z nas chce przygotować coś wyjątkowego. Dlatego w wielu domach piecze się z tej okazji szynkę. Odpowiednio przygotowana jest niezwykle soczysta, miękka i rozpływa się w ustach. Sprawdź, jak należy ją przygotować.
Soczysta pieczona szynka – najlepsze mięso na wielkanocny stół
Szynka na wielkanocnym stole symbolizuje ofiarę Chrystusa. Jednak na to, że właśnie szynkę zwykle pieczemy na te święta wpływa też fakt, że mięso to jest stosunkowo łatwo przyrządzić i bardzo elegancko prezentuje się na półmisku. Wiele osób oczywiście piecze zamiast niej schab, lecz mięso to zawiera mniej tłuszczu, dlatego trudniej osiągnąć efekt soczystości. Z kolei karkówka ma dużo tłuszczowych przerostów, które nie wyglądają nadzwyczaj apetycznie.
Dwa najlepsze przepisy na soczystą szynkę
Przedstawiamy wam dwa przepisy na pieczoną szynkę, która jest pyszna i soczysta. Jedna receptura przewiduje użycie solanki, druga marynaty. Zobacz, która z nich zagości u ciebie na świątecznym stole.
Przepis: Soczysta szynka pieczona
Szynka marynowana w solance z aromatycznymi dodatkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 300 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
- 1,5 l wody
- 4 łyżki soli
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonej papryki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie solankiSzynkę opłucz. Wodę zagotuj z solą, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz z listkami laurowymi. Zestaw ją z ognia, dodaj 3 przekrojone ząbki czosnku. Solankę wystudź, włóż do niej mięso. Przykryj, wstaw na 2-3 doby do lodówki.
- Formowanie szynkiZamarynowane mięso wyjmij z zalewy. Osącz je i obwiąż nicią kuchenną, by nadać mu ładny kształt. Teraz mięso natrzyj pozostałymi, zmiażdżonymi ząbkami czosnku, a także majerankiem, rozgniecionymi nasionami kolendry i mieloną papryką.
- Pieczenie szynkiPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do niego szynkę i piecz ją ok. 1,5 godziny. Przed wyjęciem z piekarnika w środek szynki wbij szpikulec, by sprawdzić czy jest już dopieczona. Jeśli wypływa z niej przezroczysty płyn, można ją wyciągać z piekarnika. Jeśli płyn jest różowy, warto nieco przedłużyć pieczenie.
Przepis: Miodowa szynka pieczona
Szynka pieczona w marynacie z miodu i przypraw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg surowej szynki wieprzowej
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaSzynkę opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą i pieprzem. Miód wymieszaj z octem, musztardą, olejem i zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Marynatą posmaruj mięso, umieść je w zamykanym pojemniku, wstaw na dobę do lodówki.
- Pieczenie szynkiSzynkę wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Mięso możesz uformować, obwiązując je bawełnianym sznurkiem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Szynkę włóż do rękawa do pieczenia lub przykrywanego naczynia żaroodpornego. Piecz ok. 2 godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia rozetnij foliowy rękaw lub zdejmij pokrywę, by szynka ładnie się zrumieniła.
Sposoby na soczystą pieczoną szynkę
By szynka pieczona w domu wyszła pyszna i soczysta, warto pamiętać o kilku zasadach. Oto najważniejsze z nich:
- Szynkę przeznaczoną do pieczenia dobrze jest 2 dni wcześniej umieścić w solance. Dzięki temu mięso zyska smak. Do solanki warto dodać przyprawy i zioła, które dodadzą mięsu aromatu.
- Do przygotowania marynaty do mięsa należy użyć kwaśnego produktu, np. octu, wina, kefiru. Kwas zmiękcza mięso i powoduje, że jest bardziej kruche.
- Szynkę należy piec w temperaturze ok. 180 stopni Celsjusza, przyjmując 60-80 minut pieczenia na każdy kilogram mięsa. Szynki lepiej nie piec zbyt długo, bo może się przesuszyć, a zbyt miękką trudno będzie pokroić w apetyczne plastry.
- Jeśli podajesz pieczoną szynkę na obiad, pozwól jej odpocząć. Wyjmij ją więc z piekarnika i pozostaw na 10 minut w przykrytym naczyniu, a dopiero potem przystąp do krojenia. Dzięki temu zawarte w mięsie soki równomiernie się rozejdą i mięso będzie idealnie soczyste.